Sense Aandachttraining – Groningen
Mindfulness-en compassietrainingen         

In 2005 richtte ik Sense Aandachttraining in Groningen op. Sinds mijn vertrek naar het buitenland in 2013 is mijn dierbare collega Rommy Hutting eigenaar en de belangrijkste trainer binnen Sense.
Sense biedt sinds 2005 effectieve trainingen in het omgaan met (werk)stress en gezondheidsklachten. Centraal in de trainingen staat het beoefenen van aandacht of mindfulness. Dit vermindert stress, angstklachten, slaapproblemen en heeft een direct effect op onze gezondheid en levenslust en helpt ons onze mogelijkheden beter te benutten. De belangrijkste activiteit binnen SENSE is de 8-weekse training Mindfulness Based Stressreductie (MBSR). Deze methode is in 1979 in de Verenigde Staten ontwikkeld door Dr. Jon Kabat-Zinn.

Wereldwijd hebben honderduizenden mensen de training gevolgd. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zeer uiteenlopende klachten sterk afnemen en deelnemers flexibeler en creatiever kunnen omgaan met allerlei vormen van stress. Ook mensen die minder geleefd willen worden door oude gedragspatronen of meer uit zichzelf willen halen, ervaren de aandachttraining als bijzonder waardevol. Veel mensen uit de omgeving van Groningen, Haren, Roden, Zuidhorn, Hoogezand, Assen en Eelde hebben met veel succes een training of workshop bij ons gevolgd.

Een deelnemer: “Dat ik zelf iets kan doen geeft me veel zelfvertrouwen.”  

Sense is aangesloten bij de VMBN lid categorie 1, NVPA en RBCZ. Veel zorgverzekeraars vergoeden de MBSR training bij burnout klachten (alleen indien de trainer lid categorie 1 VMBN is).

Drie keer per jaar ben ik in Groningen en geef binnen Sense diverse trainingen waaronder Interpersonal Mindfulness, Geweldloze Communicatie/Aandachtig Communiceren, en in de zomer de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction.

Lees hier meer over de activiteiten binnen Sense.
Adres: Ossenmarkt 6, 9712 NZ Groningen
Telefoon: 050-5490900

www.sense-aandachttraining.nl

Rineke Dijkinga – Sellingen

Voor de retraites Gezond Zijn werk ik samen met Rineke Dijkinga. Tijdens of na de retraite is er één hele dag waarop je les krijgt van haar.

Tijdens de retraite eten we zo veel mogelijk volgens haar richtlijnen.
Deelnemers voelen zich daar goed bij en vertellen minder snoepneigingen te hebben, geen of minder middagdips, gevoel van meer rust en energie in hun lichaam. Blijven zo eten, dan hoor ik regelmatig effecten als minder of geen pijn meer en geen pijnmedicatie nodig, verbetering huidklachten, darmklachten etc.
Zelf heeft eten volgens haar richtlijnen en die van een aantal collega’s een groot verschil uitgemaakt in mijn gezondheid. Daarom deel ik deze informatie graag.

De website van Rineke staat boordevol inspirerende informatie en recepten: www.rinekedijkinga.nl
Ook vind je hier haar boeken.

Rineke behandelt geen patienten meer, hiervoor kun je nu terecht bij een van haar collega’s.
Zie: www.mbog.nl (voor een orthomoleculair werkend arts of therapeut) of www.natuurdietisten.nl (voor een natuurdiëtist/therapeut als je specifiek met voeding aan de slag wilt)

Ton van Huffelen, Japanse Acupunctuur    

Ton heeft een acupuctuurpraktijk in Groningen en werkt met de pijnloze methode Toyohari.
Een zeer ervaren acupuncturist en fijn mens. Aanrader.
Hij schrijft op zijn website:

Toyohari is een pijnloze vorm van acupunctuur uit Japan met een krachtige uitwerking.
Intentie van Toyohari is:

 • verbetering van uw balans;
 • toename van uw vitaliteit;
 • versterking uw weerstand.

Oost en West: complementair Doorverwijzing vanuit reguliere Westerse geneeskunde naar Toyohari/Japanse acupunctuur en andersom is niet ongebruikelijk. Ze kunnen elkaar prima aanvullen.

Ton van Huffelen
Onderduikersstraat 1
9727 CD Groningen
T 06 – 2085 1405
info@tonsan.nl
www.tonsan.nl

Hanneke Sprenger, natuurgeneeskundige en borstgezondheid

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten, cysten of andere harde plekken. Tot kort geleden waren er eigenlijk geen behandelingen voor. Hanneke Sprenger leidde een aantal vrouwen op in een speciale weefseltechniek die je borsten verzorgt. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met haar behandelingen.
Binnenkort verschijnt hier een interview met Hanneke.
Meer informatie vind je op haar website:

http://robuste.nl

Instituut voor mindfulness   IVM

Een gerenommeerd instituut en allereerste opleiding tot mindfulnesstrainer MBSR en MBCT in Nederland.
Directeur: Johan Tinge
In februari en oktober 2017 start een volgende Opleiding tot trainer MBSR/MBCT.

Hij schrijft:

Aan de IvM-opleiding tot trainer MBSR/MBCT verdiepen de deelnemers zich grondig in de theorie en praktijk van mindfulness. Belangrijke oefeningen uit de MBSR en MBCT zoals de bodyscan, mindful yoga en het zitten in aandacht worden geïnstrueerd en geoefend. Deelnemers ontwikkelen hun vaardigheden in het begeleiden van de acht sessies van de training, inclusief voor- en nagesprekken met cursisten. Tussen de workshops oefenen de deelnemers zelfstandig thuis, en met elkaar in intervisiegroepen.

In de tweede helft van de opleiding begeleidt iedere deelnemer, onder supervisie, een zelf georganiseerde MBSR of MBCT-training. De deelnemers worden vanuit de opleiding ondersteund en voorbereid op het geven van de 8-weekse training en het maken van eigen cd’s met mindfulness-oefeningen. Tijdens de workshops is er gelegenheid voor reflectie op de thema’s die de deelnemers bij het geven van hun training tegenkomen.
Het leren begeleiden van de ‘inquiry’ – de verdiepende dialoog met de cursisten over wat zij ervaren in de training – komt in meerdere workshops aan de orde.
De rol van de trainer zelf krijgt aandacht: Hoe zorgt een trainer goed voor zichzelf? En hoe verhoudt hij of zij zich op een goede, gezonde wijze tot de cursisten; tot hun vragen, emoties en problemen?

Kenmerken van de opleiding

 • We werken met docenten van het eerste uur. De meeste docenten zijn opgeleid in de VS (MBSR), Engeland (MBCT) en Azië (meditatie),
 • We zijn de eerste opleiding tot mindfulnesstrainer in Nederland en hebben als opleiding en opleiders een schat aan ervaring,
 • We leiden op om het oorspronkelijke MBSR programma te geven,
 • We zijn in 2005 de opleiding gestart na overleg met Kabat-Zinn en Saki Santorelli,
 • We kiezen voor opleidingslocaties waar het goed toeven is en waar cursisten door omgeving, voeding en atmosfeer tot rust kunnen komen en kunnen leren,
 • We kiezen bewust voor opleidingsblokken van 2 en 3 dagen. In meerdaagse blokken wordt je ondergedompeld in het thema van de workshop en is het makkelijker om je ervaring te verdiepen,
 • We kiezen voor ruime tijd tussen de opleidingsblokken. Zo kun je in je eigen ritme leven en werken, en heb je tijd om door beoefening en studie de mindfulnesstraining meer te belichamen.Voor meer informatie en voor aanvraag van het informatiepakket kunt u contact opnemen met Johan Tinge:Instituut voor Mindfulness
  Boslaan 8
  9449 PS  Nooitgedacht

  T: 0592 – 24 22 71
  E: info@instituutvoormindfulness.nl