Download hieronder de ontspannende ligmeditatie

Zorgzame aandacht voor je lichaam

De ontspannende ligmeditatie

Velen van ons zijn erg bezig met hun lichaam, vooral over hoe het eruit ziet.
Vaak zijn we daarbij helaas ongenadig kritisch.

Tegelijkertijd is het voor velen van ons moeilijk het lichaam echt te voelen.  

Regelmatig hoorde ik in de mindfulnesstraining dat mensen het niet geloofden als anderen vertelden hun tenen te kunnen voelen zonder ze te bewegen.

De ligmeditatie is de eerste oefening in de klassieke mindfulnesstraining. Dit omdat het zo belangrijk is het contact met het lichaam te herstellen.

In deze meditatie train je concentratie, vriendelijkheid en een flexibele geest. Het helpt om je kalmer te voelen en thuis bij jezelf.
Het voelen van het lichaam, het voelen van tintelingen, open en afsluiten, van spanning en zachtheid, warmte en kou, helpt je ook in je dagelijks leven beter te weten wat je voelt aan emoties en belangrijk vindt. Je lichaam vertelt het je. De bodyscan laat je zo luisteren naar het lichaam zelf én naar onze gevoelens en deze niet pas te horen als het lichaam schreeuwt, maar ook als het fluistert.

Dit helpt je om trouwer aan jezelf te zijn en liefdevoller met jezelf om te gaan.

Voor veel mensen die beginnen met meditatie is deze juist fijn omdat de oefening liggend gedaan wordt en mijn stem je stap voor stap langs het lichaam leidt.

Mensen die moeite hebben met slapen, vallen er soms binnen een paar tellen al mee in slaap. (En oefenen dan op een ander wakkerder moment opnieuw.) De ligmeditatie is dus vaak heel ontspannend, zonder dat je dat doel nastreeft. We erkennen simpelweg wat er te voelen is. Bewust gespannen blijven wil eigenlijk niet: als reactie verzacht het lichaam.

Ik heb er voor gekozen deze compassievolle variant van de oefening als eerste weg te geven, omdat ik in al die jaren training zie dat het voor de deelnemers erg belangrijk is te ervaren dat meditatie gaat over een werkelijk liefdevolle houding ten opzichte van alles wat we ervaren.

„Meditation is a radical act of love” zegt de grondlegger van de mindfulness training jon Kabat-Zinn.

Ik wens je veel liefdevolle aandacht voor dat wonder van het hebben van een lichaam. En vergeet niet: (Om Jon Kabat-Zinn nog maar eens aan te halen) zolang je nog kunt ademen is er meer goed met je dan mis met je!

Heb je vragen over je ervaringen met de oefening, neem dan gerust contact met me op: info@sietskedehaan.com.

Bodyscan Spanje

Als je de oefening opslaat op je telefoon, kun je die overal mee naar toenemen en dus ook overal beoefenen!