• Retraite Gezonde dokter

  Burn-outpreventie | stresshantering | communicatie |

  18 – 24 april 2020
  Accreditatie wordt aangevraagd, binnenkort bekend

  Strand bij Chikibeach avondzon

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”

Dr. Jon Kabat-Zinn.

Veel artsen zijn moe. En jij?

Steeds meer artsen ervaren stress. Door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van het takenpakket en door hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt op de loer en daarmee het gevoel jezelf kwijt en de regie kwijt te zijn.

Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): “Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.” 

Om dat te kunnen doen, heb je als arts eerst voldoende tijd en ruimte voor jezelf nodig.
Tijd voor zelfzorg, rust en aandacht voor wie jij bent en wat er in jou leeft. Tijd om weer te ervaren dat je er bent en dat je vanuit rust en helderheid kunt handelen, zodat je weer zelf de regie krijgt en minder op de automatische piloot leeft.

Graag bieden we jou de mogelijkheid om deze tijd te nemen in een effectief en intussen beproefd programma op een heerlijke plek in Spanje.
Het programma is intussen al door meer dan 160 mensen gevolgd. (Artsen en mensen met andere beroepen.)  Aan de hand van jouw dagelijkse praktijk scherpen we in deze retraites voor artsen het programma verder aan.

Wat zeggen artsen die al een retraite of training gevolgd hebben?

Artsen die eerder een programma bij ons gevolgd hebben, merken een groot verschil. Ze zijn minder moe en merken dat stress minder effect op ze heeft. Ze vertellen dat luisteren gemakkelijker gaat, en soms met verwondering en blijdschap in hun ogen, vertellen ze dat ze patiënten ook als mens weer boeiender zijn gaan vinden.
Vaak horen we dat oordelen wegvallen en dat ze meer compassie en zelfcompassie voelen op stressvolle momenten. Ze vinden elke dag gaatjes in hun dag om even te resetten en op te laden. Hierdoor ervaren ze meer innerlijke rust en vrijheid.

M. zegt regelmatig: “Sinds ‘Málaga’ zie ik dingen anders”.

Radioloog Inge Reidsma uit Leiden schrijft: “Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen: innerlijke rust, zelfcompassie!! Levensplezier en gezond en heerlijk eten. Ik heb erg veel aan de coachingsgesprekken gehad. Sietske, je kunt erg goed luisteren en je goed inleven. Ook de gesprekken in de groep na een meditatie waren leerzaam en fijn.
De schrijfopdrachten hielpen ook om dingen helder te krijgen. Ik ga thuis verder aan de slag met oefeningen voor zelfcompassie en liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, voeding en beweging. Ik raad de retraite anderen aan, je wordt er innerlijk een beter mens van.”

Wil jij meer regie ervaren en wegen te vinden om arts te zijn op een manier die bij jou past?
Wil je bevlogen blijven en een burn-out te voorkomen?
Wil je je werkplezier vergroten?
Wil je weer meer innerlijke rust?

Ga dan eens met ons in gesprek om te kijken of onderstaande retraite iets voor jou is. We inspireren je graag met een eerste adviesgesprek. Het eerste gesprek is in principe met Sietske de Haan.

De retraite

Trainers: mindfulnesstrainer Sietske de Haan en huisarts Margreet Teelken.

In deze week leer je op een gedegen manier de aandachtsmeditatie of mindfulness met directe toepassingen voor je werk als arts. Verder gaan we aan de slag met (zelf)compassie en Interpersonal Mindfulness en maken we gebruik van schrijven vanuit coachingsvragen. Een deel van de week ben je in stilte.

ONDERWERPEN DIE AAN BOD KOMEN

 • De kracht van werken vanuit zingeving en kernwaarden;
 • Energie-management en aandachtsmanagement;
 • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
 • Hoe behoud ik de regie?
 • Hoe bewaak ik de balans tussen werk en privé?
 • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie overdragen aan mijn patiënten?
 • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen en hen motiveren?
 • Mindful Communiceren, ook in stressvolle situaties;
 • Het belang van (Zelf-Compassie)
 • Wat kun je doen als je denkt dat er niets meer te doen is voor je patiënt ?
 • Wat zijn de dingen waar ik meer aandacht en tijd aan wil geven in mijn leven?

Tijdens deze mindfulnessretraite trek je je een week terug uit de hectiek van je dagelijks leven en word je in de watten gelegd. Dit helpt om met een afstand helder naar je werk en leven te kijken.

Je bent op een prachtige plek onder de Spaanse zon waar je alle tijd hebt om tot jezelf te komen. Er is alle tijd om te genieten van:

de natuur,

de stilte,

meditatie

qigong,

bezinning,

liefdevolle zelfzorg,

Misschien neem je tijd om te schrijven of voor een massage.

Globaal ziet het programma er zo uit:

7.00  tot 8.45 uur: qigong buiten en meditatie (vooraf  thee en fruit beschikbaar).

9.00  uur: ontbijt.

10.00 -13.00 uur: aandachtsoefeningen en theorie over meditatie, stress, zelfcompassie, communicatie en de toepassing van mindfulness en compassie bij patiënten.

13.00 uur: lunch.

14.00- 16.00/16.30 uur: vrije tijd/siësta/naar behoefte in te delen

16.30 -18.30 uur: meditatie, yoga, mindfulle dialoog en uitwisseling

19.00 uur: avondmaaltijd.

20.15- 21.00 uur: meditatie op (zelf)compassie.

De laatste dag is er een mogelijkheid om samen op uit te gaan. Wat we dan gaan doen overleggen we met elkaar, bijvoorbeeld wandelen of lunchen aan een prachtig strand. Het zijn altijd bijzondere dagen om zo ook weer de overgang naar je gewone leven zo goed mogelijk te kunnen maken. Vaak blijkt op deze dag dat er diepgaande vriendschappen ontstaan zijn. En wie weet ontmoet je collega’s met wie je na afloop een intervisiegroep wilt starten.

STILTE

Een belangrijk kenmerk van deze retraites zijn de dagen in stilte.

Vanaf de tweede dag ben je offline, spreken jullie als deelnemers buiten de lessen niet met elkaar en heb je alle ruimte en tijd om met en bij jezelf te zijn. Verder heb je die dagen een aantal keren een gesprekje met een van ons.

Door zo letterlijk een week afstand te nemen van het normale leven, off-line, stil en onthaast te zijn, krijg je meer zicht op wat op dit punt in je leven belangrijk is. Je ondersteunt hiermee je innerlijke rust, gezondheid en energie.

Er is naast het programma in de middag ruim de tijd om dutjes te doen, te wandelen, fietsen, dagdromen, tekenen of wat jij maar kiest. Ook dit doe je in stilte.

MASSAGE

Halverwege de retraite komt mijn zeer ervaren en toegewijde massagetherapeute Pepa. Als je dat wilt, kun je een uur massage bij haar boeken. Naast intensief leren deze week dus ook veel tijd voor zorg voor jou.

WAT KRIJG JE:

• 6 overnachtingen in een luxe villa aan een rustig strand;
• vervoer van en naar Malaga Airport als je arriveert rond 13.30 en vertrekt rond 14.30;
• 3 maaltijden per dag;
• overdag thee, koffie, water, fruit;
• 6 dagen meditaties, lezingen;
• minimaal 2 individuele gesprekken met een trainer;
• gedurende de hele training zijn de trainers beschikbaar voor ondersteuning;
• opnames van de meditatie-oefeningen;
• een praktisch plan van aanpak voor na de retraite;
• een maand na de retraite een extra gesprek via Skype of telefoon van 30 a 45 minuten.

De eerste dag start om 15.00 met aankomen, 16.00 begint het officiële programma en de laatste dag eindigen we na de lunch.

Niet inbegrepen zijn:

• de vlucht;
• reis- en annuleringsverzekering;
• persoonlijke uitgaven, extra reiskosten, (etentje tijdens) eventuele uitstapjes.

De investering voor deze week is:

€ 1997,-  op een éénpersoonskamer, particulieren.
€ 2497,- op een éénpersoonskamer, zakelijk.
€ 2997,- op een éénpersoonskamer, zakelijk, inclusief 3 coachingssessies na afloop via Zoom of Skype en de gelegenheid me te bellen met vragen.

(in sommige gevallen is het mogelijk een kamer te delen, vraag even naar de mogelijkheden en kosten).

Misschien twijfel je nog. Wil je overleggen? Heb je vragen?
Neem dan uiteraard contact met ons op.
Bellen of WhatsApp kan ook:

06 50511578

Wie zijn wij

Het volledige team van Gezonde Dokter bestaat uit de huisartsen Ans Tiessen, Margreet Teelken en Vivian van Vliet en mindfulnesstrainer Sietske de Haan. Deze retraite wordt gegeven door Sietske en Margreet.

Margreet Teelken, huisarts, leefstijlhuisarts Arts en Voeding


Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en vanuit hun hart zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat ik door dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster van wat zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was, maar die je door de drukte niet kon vinden.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn van onvoorwaardelijke vriendschap sluiten met jezelf en met het leven.

Sinds 2005 begeleid ik als mindfulnesstrainer en coach met veel plezier mensen die effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven.

Ik trainde in mijn mindfulnesscentrum in Groningen meer dan 1300 deelnemers waaronder veel artsen. Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef. In Nederland geef ik één keer per jaar in de zomer de 8-weekse mindfulnesstraining. Welkom!