• Een weekend voor artsen

  Zelfzorg als basis voor zorg voor jouw patiënten.
  Op basis van mindfulness, zelfcompassie en dialoog

Weekend voor artsen: zelfzorg en mindfulness

De datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Waar: Jufferen Lunsingh Westervelde 

Ben je te vaak te moe? Heb je het gevoel dat je geleefd wordt en met de toenemende regeldruk, complexere zorgvragen en te vaak te lange dagen jezelf kwijt raakt?
Vraag je jezelf af of je het op deze manier nog lang leuk en vervullend gaat vinden en überhaupt vol gaat houden?

Je bent lang niet de enige arts die hier tegenaanloop zoals je de laatste tijd ook regelmatig in de krant hebt kunnen lezen.

Met plezier nodigen we je uit voor het geaccrediteerde weekend zelfzorg en mindfulness voor artsen.

We beginnen met zelf leren oefenen met behulp van evidence-based methodes als mindfulness en compassietraining en gaan ons bezinnen op vragen als:

 • Wat zijn mijn kernwaarden?
 • Hoe krijg ik weer energie van mijn werk?
 • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
 • Hoe behoud ik de regie?
 • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie overdragen aan mijn patiënten?
 • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen en hen motiveren?

De basis van dit weekend is mindfulness omdat juist als we langer stil zijn en zonder oordeel luisteren naar wat er in ons leeft, onze eigen antwoorden beter kunnen horen.

Er is dit weekend ook aandacht voor de wetenschappelijke achtergrond van mindfulness en de indicaties daarvoor in de behandeling voor patiënten (aan de hand van de richtlijnen van de NVvP.)

Reacties van deelnemers uit het eerste weekend waren:

“Wat ik meeneem van dit weekend is zelfcompassie, mildheid en kleine pauzes inlassen. Ik vond het inspirerend, interessant, het gaf diepgang bij jezelf, verrassend maar ook verbaasd wat er boven komt.”

“Wat ik waardevol vond is: compassie en meer onderzoeken wat mijn behoefte is. Super weekend! Vette 9!!”

“Ik vond het heerlijk, het voldeed aan mijn verwachtingen, de onderlinge interactie is erg leuk, je leert zoveel van de anderen. Ik geef het weekend een dikke 8!”

Wil je weten of dit weekend geschikt is voor je? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan. 

Het doel van dit weekend is jou tools aanreiken die je na dit weekend echt kunt toepassen in je werk met patiënten en in je privéleven.
De ervaring leert met deze korte en langere retraites dat mensen meedoen omdat ze blijvend iets willen veranderen in hun dagelijks leven of manier van werken. Dat is waar we ons dit weekend op richten.

Wat krijg je:

 • 6 dagdelen lezingen, oefeningen, (interpersonal) mindfulness en compassiemeditatie.
 • 2 lunches, 1 x een diner;
 • de hele dag thee, koffie en water;
 • 2 overnachtingen inclusief ontbijt op een gedeelde 2-persoonskamer;
 • voor thuis een plan van aanpak vanuit wat voor jou belangrijk is en dat past in jouw huidige leven;
 • mp3 bestanden met oefeningen;
 • schriftelijk materiaal;
 • na een aantal weken heb je met één van ons nog een coachingsgesprek van 30 minuten via Skype of telefoon.

Je investering voor dit intensieve verzorgde weekend: € 797,00  op basis van een gedeelde
2-persoonskamer.

Wil je liever een kamer alleen? Dan betaal je € 110,—  extra voor een eenvoudige kamer of
€ 120,— voor een wat luxere kamer.
Blijf je liever thuis overnachten? Dan geldt een korting van
€ 110,00.

De training is vrijgesteld van btw in verband met registratie bij het CRKBO.

Trainers: Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach en Margreet Teelken, huisarts.

Accreditatie is toegekend voor cluster ABC 1 voor 8 punten.

We gaan je ook ondersteunen door gezonde voeding

We besteden samen met de kok van de Jufferen Lunsingh extra aandacht aan de samenstelling van de maaltijden. Margreet houdt zich ook in als huisarts hier steeds meer mee bezig, onder andere bij patiënten met diabetes 2.  Margreet: ” In goede zorg voor jezelf is gezonde en heerlijke voeding onmisbaar. Daarmee bedoel ik puur, onbewerkt en gevarieerd eten, bestaand uit veel verse groente, veel vezels, met de juist vetten en zonder snelle koolhydraten.”

Deelnemers in eerdere retraites zijn enthousiast over de effecten van de voeding op hun gezondheid en welbevinden, we zijn benieuwd hoe jij het gaat ervaren.

Wie zijn wij

Margreet Teelken, huisarts, leefstijlhuisarts Arts en Voeding


Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en, vanuit hun hart, zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat door ik dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen ik veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster wat er zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was maar die je door de drukte niet kon vinden.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn het van onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf sluiten en met het leven. Dit betekent wakkere compassievolle aandacht ontwikkelen voor de realiteit van dit moment.

Sinds 2005 begeleid ik als mindfulnesstrainer en coach met veel plezier mensen die effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven.

Ik trainde in mijn mindfulnesscentrum in Groningen meer dan 1300 deelnemers waaronder veel artsen. Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach, was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een groot deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef.

Het volledige team Gezonde Dokter bestaat uit (van rechts naar links) de huisartsen Vivian van Vliet, Ans Tiessen en Margreet Teelken en mindfulnesstrainer en coach Sietske de Haan.

Ga je nu niet mee, maar wil je graag op de hoogte blijven van onze activiteiten en inspiratie blijven ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. Afmelden kan weer met één klik.