• Gezonde dokter

  (Geaccrediteerde) bijscholingen voor artsen op basis van Mindfulness, compassie en communicatie
  Burn-outpreventie | zingeving | bevlogenheid

  Gezond Ziek Zijn, waarmee voed jij jezelf?

Gezonde dokter


Gezonde dokter is een initiatief van de huisartsen Margreet Teelken, Vivian van Vliet en Ans Tiessen en mindfulnesstrainer en coach Sietske de Haan.

Gezondedokter.nl

De toegenomen werkbelasting onder artsen door onder andere complexere zorgvragen en meer tijdsdruk leidt tot steeds meer stress en minder (werk)plezier. Bijna de helft van de huisartsen heeft of had klachten van een burn-out. (Zie het artikel in Trouw van maart 2018 over een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar overbelasting van huisartsen.)

Drie van ons zijn naast huisarts en ook moeder van jonge gezinnen. We beoefenen al vele jaren mindfulness  en hebben alle drie ervaren dat de beoefening van mindfulness en compassie ons helpt om:

 • fit te blijven;
 • onze eigenheid te behouden;
 • de rust te bewaren;
 • te blijven werken vanuit ons hart;
 • effectiever te communiceren met onze patiënten.

Dit draagt bij aan behoud van balans en plezier in ons (werk)leven.

Alle vier hebben we ervaren hoe waardevol en life-changing mindfulness, (zelf)compassie en aandachtige communicatie zijn in ons werk en dagelijks leven.

Wij willen dit graag met meer artsen delen.

Gezonde Dokter organiseert (zoveel mogelijk geaccrediteerde) bijscholingen en trainingen op het gebied van aandachts- en compassietraining  die praktisch toepasbaar zijn in je werk als arts en privé. We gebruiken de werksituatie als uitgangspunt.

Ons doel is:

 • bijdragen aan het gezond en energiek houden van artsen;
 • artsen meer regie laten ervaren;
 • werken aan burn-outpreventie voor artsen;
 • zelf-compassie onder artsen vergroten;
 • mindful communicatie in leren zetten om in contact te blijven met patiënten die je soms zo moeilijk kunt bereiken;
 • tools bieden in “wat kun je doen als er niets te doen is”;
 • samen nieuwe wegen vinden om het werkplezier als arts te vergroten.

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”,
Dr. Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstrainingen.

We gaan het komende jaar verschillende bijscholingen en trainingen organiseren. Voor de meeste programma’s vragen we accreditatie aan.

Ons aanbod zal variëren van scholingen van één avond, tot meerdaagse retraites in Nederland en Spanje, gedurende  een weekend tot een week. We werken met zoveel mogelijk evidence-based methodes als mindfulness en compassietraining. Onze trainingen zijn er op gericht vooral in de dagelijkse praktijk toepasbaar en effectief te zijn.
Lees hieronder over de eerstvolgende bijscholingen.

AGENDA

Gezonde dokter avondworkshop
Datum nog niet bekend van 19.30 tot 22.00 uur.
Deze geaccrediteerde bijscholing kun je ook in jouw organisatie door ons laten 
verzorgen. We bieden dit komend jaar aan in Drenthe en Overijssel. 

Veel artsen zijn moe.
We ervaren meer stress door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van ons takenpakket en hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt op de loer. Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.

Hoe blijf je bevlogen en voorkom je burn-out?

De bijscholingsavond

Deze avond is los te volgen.

Programma

Margreet Teelken, huisarts, zal vanuit haar ervaring met mindfulness en compassie vertellen over toepassingen voor meer momenten van zelfzorg en rust temidden van de levendigheid en hectiek in je werk.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach zal je praktisch toepasbare oefeningen geven en je laten ervaren hoe het werkt.

Er is na afloop gelegenheid tot vragenstellen.

Na afloop krijg je oefeningen mee als MP3 bestand en schriftelijke informatie.

Aanmelden kan zodra de datum gekend is.

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op: 06 505115 78.

Accreditatie voor 2 punten per avond is toegekend.

Een antwoord op SOLK

Nog geen datum bekend.
We hebben deze workshop gegeven binnen het HCD in Assen.
Interesse om ons uit te nodigen voor jouw organisatie?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Solk

Herken je dit?

 • Zo nu en dan ervaar je een “heartsink” bij patiënten met SOLK of andere moeilijk objectiveerbare klachten.
 • Geregeld voel je je na een consult machteloos, geïrriteerd en heb je het idee dat je tekort schiet.
 • Je gunt het  jouw patiënt zo om vertrouwen te hebben in een behandeling of in het effect van betere zelfzorg en je merkt dat je woorden niet aankomen.
 • Je ervaart strijd tussen jou en je patiënt.
 • Je bent geneigd wel eens recepten uit te schrijven die een patiënt niet echt nodig heeft.
 • Je zou meer willen kunnen doen voor mensen voor wie medisch niets te doen is.

Wat zou je op die momenten kunnen doen?
Zodat je weer meer plezier, voldoening en energie krijgt van je werk?
Patiënten zich ook beter begrepen en gehoord voelen?

De bijscholingsavond

Op deze avond reiken we jou vanuit onze diverse expertise tools aan om direct de volgende dag in te kunnen zetten in de spreekkamer.

Programma

Vivian van Vliet, huisarts en ervaren ontwikkelaar bijscholingen, zal de avond inleiden en voorzitten.
Dr. Ans Tiessen verzorgt een korte wetenschappelijke presentatie over effecten van mindfulness bij SOLK en effecten van mindfulness en compassie bij artsen.
Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach zal je praktisch toepasbare oefeningen geven.

Er is na afloop gelegenheid tot vragenstellen.

Je krijgt verder:

 • geluidsbestanden met oefeningen voor jezelf of om te delen met patiënten.
 • een literatuurlijst.

Aanmelden kan zodra de datum gekend is.

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op: 06 505115 78.

Accreditatie voor 2 punten per avond is toegekend.

Wie zijn wij

Margreet Teelken, huisarts, leefstijlhuisarts Arts en Voeding


Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en, vanuit hun hart, zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat door ik dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen ik veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster wat er zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was maar die je door de drukte niet kon vinden.

Vivian van Vliet, huisarts, projectmedewerker onderwijs, ELANN.

‘Je ben zowel de weg als degene die hem bewandelt’
Khalil Gibran

Mindfulness, compassie en geweldloze communicatie helpen mij als wandelaar, om deze weg te zien.
Ik voel meer, fijne en vaak ook niet fijne sensatie‘s. Ik zie meer; mooie en ook pijnlijke dingen, vooral in mezelf. En ik voel steeds vaker dat ik ’oké’ ben, met alles wat ik ervaar en doe.
Daar ontstaat ruimte waarin ik groei als moeder, partner, familielid, vriendin, dokter en collega.
Ik gun dit een ander ook.

Dr. Ans Tiessen, huisarts, docent/ coach Rijksuniversiteit Groningen.

Mindfulnesstraining heeft mij geholpen tijdens het werken de momenten beter te herkennen waarop de drukte de overhand krijgt of waarop contact niet optimaal verloopt; momenten die veel energie kosten.

(H)erkennen in plaats van stug doorgaan helpt al. Daardoor kan ik ook beter onderscheiden wat me op zulke momenten zou kunnen helpen en blijkt er soms meer mogelijk dan ik eerst had aangenomen. Zo kan ik zoveel mogelijk dokteren op een manier die bij mij past: waar ik achter sta, waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg!

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn het van onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf sluiten en met het leven.

Sinds 2005 begeleid ik als mindfulnesstrainer en coach met veel plezier mensen die effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven.

Ik trainde in mijn mindfulnesscentrum in Groningen meer dan 1300 deelnemers waaronder veel artsen. Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach, was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een groot deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef.

Mede vanuit mijn ervaringsdeskundigheid met chronisch ziek zijn ontwikkelde ik het programma Gezond Ziek Zijn, voor mensen die zo gezond en gelukkig mogelijk willen leven, ondanks ingrijpende gezondheidsklachten.

FAQ (Frequently Asked Questions):

 1. Is mindfulnes zweverig?

Nee integendeel, het kan juist helpen om je bewust te zijn wat er op dat moment gaande is, dus om met beide benen op de grond te blijven staan.

 1. Moet je ergens in geloven?

Nee, bij voorkeur niet. In die zin is het niet “alternatief”. Het leert je heel precies, met open blik en zonder oordeel naar de realiteit te kijken. Je herkent het verschil tussen een waarneming en een oordeel of idee erover. Met open geest en hart de realiteit onder ogen zien, helpt om realistische keuzes te maken.