• Gezonde dokter

  Geaccrediteerde bijscholingen voor artsen op basis van Mindfulness, compassie en communicatie

  Gezond Ziek Zijn, waarmee voed jij jezelf?

Gezonde dokter

 

Gezondedokter.nl

De toegenomen werkbelasting onder artsen door onder andere complexere zorgvragen en meer tijdsdruk, leidt tot steeds meer stress en minder (werk)plezier. Bijna de helft van de huisartsen heeft of had klachten van een burn-out. (Zie het artikel in Trouw van maart 2018 over een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar overbelasting van huisartsen.) Ook medisch specialisten komen al vanaf 2005 naar de trainingen, omdat ze te kampen hebben met burn-out klachten of anders willen gaan werken.

Met een aantal van de artsen die al langere tijd trainingen bij me volgden, ben ik Gezonde Dokter gestart: Margreet Teelken  Ans Tiessen en Vivivan van Vliet. Drie huisartsen en moeders van jonge kinderen. Ze beoefenen al vele jaren mindfulness  en ze hebben alle drie ervaren dat de beoefening van mindfulness en compassie hen helpt om:

 • fit te blijven;
 • hun eigenheid te behouden;
 • de rust te bewaren;
 • te blijven werken vanuit hun hart;
 • effectiever te communiceren met hun patiënten.

Dit draagt bij aan behoud van balans en plezier in ons (werk)leven.

Allevier hebben we ervaren hoe waardevol en life-changing mindfulness, (zelf)compassie en aandachtige communicatie zijn in ons werk en dagelijks leven. Wij willen dit graag met meer artsen delen.

Gezonde Dokter organiseert op het gebied van aandachts- en compassietraining (zoveel mogelijk geaccrediteerde) bijscholingen en trainingen  die praktisch toepasbaar zijn in je werk en in je dagelijks leven. We gebruiken de werksituatie als uitgangspunt.

Ons doel is:

 • artsen gezond en energiek houden;
 • artsen meer regie laten ervaren;
 • werken aan burn-outpreventie voor artsen;
 • zelfcompassie onder artsen vergroten;
 • artsen leren mindful communicatie in te zetten om in contact te blijven met patiënten die ze soms zo moeilijk kunnen bereiken;
 • artsen tools bieden in ‘wat kun je doen als er niets te doen is’;
 • samen met artsen nieuwe wegen vinden om hun werkplezier te vergroten.

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”,
Dr. Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstrainingen.

Ons aanbod van scholingen varieert van één avond, tot meerdaagse retraites in Nederland en Spanje.

Tot nu toe hebben we voor alle bijscholingen accreditatie toegekend gekregen.

We werken met evidence-based methodes als mindfulness en compassietraining. Onze trainingen zijn effectief en wat je leert kunt je meteen toepassen in de praktijk.

Wil je liever individueel aan de slag? Sietske traint en coacht vanaf 2005 artsen, onder andere met het individuele traject Gezond werken, gezond leven.  Wil je hier meer over weten?  Plan dan hier een vrijblijvend gesprek in over dit individuele traject Gezonde Dokter, training en coaching via Skype of Zoom (videobellen).

AGENDA

Workshop Gezonde Dokter
Mindfulness en Compassie inzetten om gezonder te werken

Veel artsen zijn moe.
Ze ervaren meer stress door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van het takenpakket en hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt op de loer. Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): “Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.”

Hoe blijf je bevlogen en voorkom je burn-out?

De bijscholingsavond

Deze workshop is los te volgen.
Op deze avond reiken we jou tools aan om direct de volgende dag in te kunnen zetten in de spreekkamer, zodat je vaker een reset-moment kunt nemen, waardoor je gaandeweg meer (zelf)compassie, heldere aandacht en regie ervaart.

Programma

Margreet Teelken, huisarts, vertelt vanuit haar ervaring met mindfulness en compassie over toepassingen voor meer momenten van zelfzorg en rust te midden van de levendigheid en hectiek in je werk.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach geeft je toegankelijke en praktisch toepasbare oefeningen en laat je ervaren hoe het werkt.

Er is na afloop gelegenheid om vragen te stellen.

Ook krijg je schriftelijke informatie mee en oefeningen (MP3-bestand).

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op: 06 505115 78.

Accreditatie voor 2 punten per avond is toegekend. (ABC1)

Locatie: Van der Valk Hotel
Data en tijden: Accreditatiepunten: 2
Kosten:  € 70,–
(inclusief maaltijd)
(inclusief studiemateriaal)

Aanmelden

Gezonde dokter avondworkshop

5 februari 2020 een antwoord op SOLK: HZD nascholing huisartsen. Hotel van der Valk Assen

Deze workshop kunnen we ook organiseren voor een groep. Heb je daar interesse in, neem dan even contact met ons op.

Een antwoord op SOLK

Docenten: Sietske de Haan en Ans Tiessen.

Minder stress en gemakkelijker communiceren tijdens lastige consulten. Als voorbeeld gebruiken we wat we kunnen tegenkomen bij patiënten met SOLK.

Herken je dit?

Zo nu en dan ervaar je een ‘heartsink’ bij patiënten met SOLK of andere moeilijk objectiveerbare klachten.

Geregeld voel je je na een consult machteloos, geïrriteerd en heb je het idee dat je tekort schiet.

Je gunt het jouw patiënt zo om vertrouwen te hebben in een behandeling of in het effect van betere zelfzorg en je merkt dat je woorden niet aankomen.

Je ervaart strijd tussen jou en je patiënt.

Je bent geneigd weleens recepten uit te schrijven die een patiënt niet echt nodig heeft.

Je zou meer willen kunnen doen voor mensen voor wie medisch niets te doen is.

Wat zou je op die momenten kunnen doen?

Zodat je weer meer plezier, voldoening en energie krijgt van je werk?

En patiënten zich ook beter begrepen en gehoord voelen?

De bijscholingsavond

We kiezen deze avond voor SOLK-ingang omdat bij patiënten met SOLK vaker momenten zijn waarbij communicatie een uitdaging kan zijn. Deze avond helpt om inzicht te krijgen in waarom bepaalde contacten moeilijk zijn voor arts en patiënt en hoe mindfulness één van de dingen is die beide partijen hierbij kan helpen. Deze avond bestaat uit uitleg, onderbouwing en vertellen we over eigen ervaringen. Voor mensen met en zonder ervaring in mindfulness.

(In een toekomstig programma zullen we dieper inhoudelijk ingaan op het thema SOLK.)

Programma

Dr. Ans Tiessen verzorgt een korte wetenschappelijke presentatie over effecten van mindfulness bij SOLK en effecten van mindfulness en compassie op de communicatie bij artsen.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach zal je praktisch toepasbare oefeningen geven om gemakkelijker te kunnen communiceren als de communicatie stokt.

Er is na afloop gelegenheid om vragen te stellen.

Je krijgt verder:

geluidsbestanden met oefeningen voor jezelf of om te delen met patiënten,

een literatuurlijst.

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op: 06 505115 78.

Locatie: Van der Valk Hotel
Data en tijden: 5 februariAccreditatiepunten: 2
Kosten:  € 70,–
(inclusief maaltijd)
(inclusief studiemateriaal)

Aanmelden

Wie zijn wij

Margreet Teelken, huisarts, leefstijlhuisarts Arts en Voeding


Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en vanuit hun hart zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat ik door dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster van wat zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was, maar die je door de drukte niet kon vinden.

Vivian van Vliet, huisarts, projectmedewerker onderwijs, ELANN.

‘Je ben zowel de weg als degene die hem bewandelt’
Khalil Gibran

Mindfulness, compassie en geweldloze communicatie helpen mij als wandelaar om deze weg te zien.
Ik voel meer, fijne en vaak ook niet fijne sensaties. Ik zie meer mooie en ook pijnlijke dingen, vooral in mezelf. En ik voel steeds vaker dat ik ’oké’ ben, met alles wat ik ervaar en doe. Daar ontstaat ruimte, waarin ik groei als moeder, partner, familielid, vriendin, dokter en collega. Ik gun dit een ander ook.

Dr. Ans Tiessen, huisarts, docent/ coach Rijksuniversiteit Groningen.

Mindfulnesstraining heeft mij geholpen tijdens het werken de momenten beter te herkennen waarop de drukte de overhand krijgt of waarop contact niet optimaal verloopt; momenten die veel energie kosten.

(H)erkennen in plaats van stug doorgaan helpt al. Daardoor kan ik ook beter onderscheiden wat me op zulke momenten zou kunnen helpen en blijkt er soms meer mogelijk dan ik eerst dacht. Zo kan ik zoveel mogelijk dokteren op een manier die bij mij past, waar ik achter sta, waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg!

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn van onvoorwaardelijke vriendschap sluiten met jezelf en met het leven.

Als mindfulnesstrainer en coach begeleid ik sinds 2005 mensen die effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven. Dit doe ik met veel plezier.

Zin was eerst erg lang en er stonden te veel bepalingen naast elkaar, lastig te lezen.

Ik trainde in mijn mindfulnesscentrum in Groningen meer dan 1300 deelnemers waaronder veel artsen. Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een groot deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef.

Mede vanuit mijn ervaringsdeskundigheid met chronisch ziek zijn ontwikkelde ik het programma Gezond Ziek Zijn, voor mensen die zo gezond en gelukkig mogelijk willen leven, ondanks ingrijpende gezondheidsklachten.

FAQ (Frequently Asked Questions):

 1. Is mindfulnes zweverig?

Nee integendeel, het kan juist helpen om je bewust te zijn wat er op dat moment gaande is, dus om met beide benen op de grond te blijven staan.

 1. Moet je ergens in geloven?

Nee, bij voorkeur niet. In die zin is het niet “alternatief”. Het leert je heel precies, met open blik en zonder oordeel naar de realiteit te kijken. Je herkent het verschil tussen een waarneming en een oordeel of idee erover. Met open geest en hart de realiteit onder ogen zien, helpt om realistische keuzes te maken.