• Gezonde dokter

  Geaccrediteerde bijscholingen voor artsen op basis van Mindfulness, compassie en communicatie

Gezonde dokter


Gezonde dokter is een initiatief van de huisartsen Margreet Teelken, Vivian van Vliet en Ans Tiessen en mindfulnesstrainer en coach Sietske de Haan.

Gezonde Dokter organiseert (zoveel mogelijk geaccrediteerde) bijscholingen en trainingen op het gebied van aandachts- en compassietraining  die praktisch toepasbaar zijn in je werk als arts en privé. We gebruiken de werksituatie als uitgangspunt.

Alle vier hebben we ervaren hoe waardevol en life-changing mindfulness, (zelf)compassie en aandachtige communicatie zijn in ons werk en dagelijks leven.

De toegenomen werkbelasting door onder andere complexere zorgvragen en meer tijdsdruk leidt tot steeds meer stress en minder (werk)plezier. Bijna de helft van de huisartsen heeft of had klachten van een burn-out. (Zie het artikel in Trouw afgelopen maart over een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar overbelasting huisartsen.)

Drie van ons zijn huisarts en ook moeder van jonge gezinnen en hebben alle drie ervaren dat de beoefening van mindfulness en compassie helpt om fit te blijven, onze eigenheid te behouden, de rust te bewaren en te blijven werken vanuit ons hart. Dit draagt bij aan behoud van balans en plezier in ons (werk)leven.

Wij willen dit graag met meer artsen delen.

Ons doel is:

 • bijdragen aan het gezond en energiek houden van artsen;
 • artsen meer regie laten ervaren;
 • werken aan burn-outpreventie voor artsen;
 • zelf-compassie onder artsen vergroten;
 • mindful communicatie in leren zetten om in contact te blijven met patiënten die je soms zo moeilijk kunt bereiken;
 • tools bieden in “wat kun je doen als er niets te doen is”;
 • samen nieuwe wegen vinden om het werkplezier als arts te vergroten

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”,
Dr. Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstrainingen.

We gaan het komende jaar verschillende bijscholingen en trainingen organiseren. Voor de meeste programma’s vragen we accreditatie aan.

Ons aanbod zal variëren van scholingen van één avond, tot meerdaagse retraites in Nederland en Spanje, gedurende  een weekend tot een week. We werken met zoveel mogelijk evidence-based methodes als mindfulness en compassietraining. Onze trainingen zijn er op gericht vooral in de dagelijkse praktijk toepasbaar en effectief te zijn.
Lees hieronder over de eerstvolgende bijscholingen.

AGENDA

Weekend Zelfzorg voor jou als dokter als basis voor zorg voor de patiënt

14 december 19.00 -16 september 16.00 uur.

Waar: Jufferen Lunsingh Westervelde 

Een weekend om op te laden, om stil te zijn.

Er is dit weekend aandacht voor de wetenschappelijke achtergrond van mindfulness en de indicaties daarvoor in de behandeling voor patiënten ( aan de hand van de vigerende richtlijnen van de NVvP.)

We beginnen met zelf leren oefenen met behulp van deze evidence-based methodes
en ons bezinnen op vragen als:

 • Wat zijn mijn kernwaarden?
 • Hoe krijg ik weer energie van mijn werk?
 • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
 • Hoe behoud ik de regie?
 • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie overdragen aan mijn patiënten?
 • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen en hen motiveren?

De basis van dit weekend is mindfulness, omdat juist als we langer stil zijn, onze eigen antwoorden beter kunnen horen. 

Het doel van dit weekend:

Jou tools aanreiken die je na dit weekend echt kunt toepassen in je werk met patiënten en je  privéleven.
De ervaring leert met deze korte en langere retraites dat mensen meedoen omdat ze blijvend iets willen veranderen in hun dagelijks leven of manier van werken. Dat is waar we ons dit weekend op richten.

Wat krijg je:

 • 6 dagdelen lezingen, oefeningen, (interpersonal) mindfulness en compassiemeditatie.
 • 2 lunches, 1 x een diner;
 • de hele dag thee, koffie en water;
 • 2 overnachtingen inclusief ontbijt op een gedeelde 2-persoonskamer;
 • voor thuis een plan van aanpak vanuit wat voor jou belangrijk is en dat past in jouw huidige leven;
 • mp3 bestanden met oefeningen;
 • schriftelijk materiaal;
 • na een aantal weken heb je met één van ons nog een coachingsgesprek van 30 minuten via Skype of telefoon.

We besteden samen met de kok van de Jufferen Lunsingh extra aandacht aan de samenstelling van de maaltijden. Margreet houdt zich ook in als huisarts hier steeds meer mee bezig, onder andere bij patiënten met diabetes 2.  Margreet: ” In goede zorg voor jezelf is gezonde en heerlijke voeding onmisbaar. Daarmee bedoel ik puur, onbewerkt en gevarieerd eten, bestaand uit veel verse groente, veel vezels, met de juist vetten en zonder snelle koolhydraten.

Reacties van deelnemers uit het eerste weekend waren:

“Ik vond het heerlijk, het voldeed aan mijn verwachtingen, de onderlinge interactie is erg leuk, je leert zoveel van de anderen. Ik geef het weekend een dikke 8!”

“Wat ik meeneem van dit weekend is zelfcompassie, mildheid en kleine pauzes inlassen. Ik vond het inspirerend, interessant, het gaf diepgang bij jezelf, verrassend maar ook verbaasd wat er boven komt.”

“Wat ik waardevol vond is: compassie en meer onderzoeken wat mijn behoefte is. Super weekend! Vette 9!!”

Wil je weten of dit weekend geschikt is voor je? Wil je eerst meer weten? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan. 


Deelnameprijs: € 997,00  op basis van een gedeelde
2-persoonskamer.

Wil je liever een kamer alleen? Dan betaal je € 110,—  extra voor een eenvoudige kamer of
€ 120,— voor een wat luxere kamer.
Blijf je liever thuis overnachten? Dan geldt een korting van
€ 110,00.

De training is vrijgesteld van btw in verband met registratie bij het CRKBO.

Trainers: Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach en Margreet Teelken, huisarts.

Accreditatie is toegekend voor cluster ABC 1 voor 8 punten.

Download hier de flyer van dit weekend Gezonde dokter

Of meld je meteen aan.

Wetenschappelijke achtergrondinformatie: 

Mindfulness en burn-out: 

Burton et al. hebben in 2016 in  “Stress and Health” de systematic review/meta-analyse: “How Effective are Mindfulness-Based Interventions for Reducing Stress Among Healthcare Professionals?” gepubliceerd. Uit deze studie komt naar voren dat op mindfulness gebaseerde interventies de stress verminderen onder mensen die in de gezondheidszorg werken.
In Nederland verricht het Radboud UMC Centrum voor Mindfulness onderzoek hiernaar. Hanne Verweij is in 2017 gepromoveerd op onderzoek naar mindfulnesstraining en burn-out onder aiossen en Inge van Dijk in 2018 op mindfulnesstraining en burn-out onder co-assistenten. In beide onderzoeken verbeterde de geestelijke gezondheid onder deelnemers die aan het begin hoog scoorden op burn out klachten. Hanne Verweij schreef daarnaast een hoofdstuk over een pilot met mindfulness bij huisartsen. De mindfulness-groep liet significant grotere verbeteringen zien op depersonalisatie (burnout), toewijding (werkbevlogenheid) en mindfulness vaardigheden. De onderzochte huisartsen gaven aan dat hun welbevinden was verbeterd en dat ze compassievoller waren naar zowel zichzelf als naar hun patiënten.

Mindfulness en communicatie: 

Uit een publicata in Jama van Krasner et al. uit 2009 (Association of an Educational Program in Mindful Communication With Burnout, Empathy, and Attitudes Among Primary Care Physicians) kwam naar voren dat deelname aan een programma over mindful communiceren was geassocieerd met verbeteringen op de lange en korte termijn in welbevinden en een meer patiëntgerichte houding. In het proefschrift van eerder genoemde Inge van Dijk staat dat bij co-assistenten die vooraf hoog scoorden op psychische klachten, de score op empathie significant gestegen was na een mindfulnesstraining, dit was getest met simulatiepatiënten.

Retraite Zuid-Spanje, omgeving Málaga

19 – 25 januari

Trainers: Sietske de Haan en Margreet Teelken.

Het programma volgt in de basis het klassieke evidence-based 8-weekse mindfulnessprogramma. We koppelen dit steeds naar toepassingen in je werk als arts.

Tijdens deze mindfulnessretraite trek je je een week terug uit de hectiek van je dagelijks leven en word je in de watten gelegd. Dit is een goede basis om diepgaand te oefenen.
Je bent op een prachtige plek onder de Spaanse zon waar je alle tijd hebt om tot jezelf te komen. Tijd om te genieten van:
de natuur,
de stilte,
meditatie,
qigong,
bezinning,
liefdevolle zelfzorg,
Misschien neem je tijd om te schrijven en je te laten coachen.

Globaal ziet het programma er zo uit:

 • 7.00  tot 8.45 uur: qigong buiten en meditatie (vooraf  thee en fruit beschikbaar).
 • 9.00  uur: ontbijt.
 • 10.00 -13.00 uur: aandachtsoefeningen en theorie over meditatie, stress, zelfcompassie, communicatie en de toepassing van mindfulness en compassie bij patiënten.
 • 13.00 uur: lunch.
 • 14.00- 16.00/16.30 uur: vrije tijd/siësta/naar behoefte in te delen
 • 16.30 -18.30 uur: meditatie, yoga.
 • 19.00 uur: avondmaaltijd.
 • 20.15- 21.00 uur: meditatie op (zelf)compassie.

De laatste dag gaan we er meestal op uit. Wat we precies gaan doen overleggen we met elkaar. Wandelen, lunchen aan een prachtig strand,... Het zijn altijd bijzondere dagen om zo ook weer de overgang naar je gewone leven zo goed mogelijk te kunnen maken. Vaak blijken op deze dag dat er diepgaande vriendschappen ontstaan zijn. En wie weet ontmoet je collega’s met wie je na afloop intevisiegroepjes wilt starten.

STILTE

Een belangrijk kenmerk van deze mindfulnessretraites zijn de dagen in stilte.
Vanaf de tweede dag ben je offline, spreken jullie als deelnemers buiten de lessen niet met elkaar en heb je alle ruimte en tijd om met en bij jezelf te zijn. Verder heb je die dagen een aantal keren een gesprekje met een van ons.

Door zo letterlijk een week afstand te nemen van het normale leven, off-line, stil en onthaast te zijn, krijg je meer zicht op wat op dit punt in je leven belangrijk is.
Je ondersteunt hiermee je innerlijke rust, gezondheid en energie.
Er is naast het programma in de middag ruim de tijd om dutjes te doen, te wandelen, fietsen, dagdromen, tekenen of wat jij maar kiest. Ook dit doe je in stilte.

MASSAGE

Halverwege de retraite komt mijn zeer ervaren en toegewijde massagetherapeute Pepa. Als je dat wilt, kun je een uur massage bij haar boeken.

Alvast op de lijst met geïnteresseerden? Stuur ons even een mailtje.

ONDERWERPEN DIE AAN BOD KOMEN

 • Wie ben ik als dokter?
 • Hoe krijg ik weer energie van mijn werk?
 • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
 • Hoe behoud ik de regie?
 • Hoe bewaak ik de balans tussen werk en privé?
 • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie overdragen aan mijn patiënten?
 • Mindful Communiceren, ook in stressvolle situaties
 • Het belang van (Zelf-Compassie)
 • Wat kun je doen als je denkt dat er niets meer te doen is voor je patiënt ?
 • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen en hen motiveren?
 • Wat zijn de dingen waar ik meer aandacht en tijd aan wil geven in mijn leven?

WAT KRIJG JE:

• 6 overnachtingen in een luxe en gezellig hotel aan een meer met uitzicht ver de bergen;

• 3 maaltijden per dag;

• Overdag thee, koffie, water;

• 6 dagen meditaties, lezingen;

• minimaal 2 individuele gesprekken met een trainer;

• Gedurende de hele training zijn de trainers beschikbaar voor ondersteuning;

• Opnames van de meditatie-oefeningen;

• Een werkboek;

• Een praktisch plan van aanpak voor na de retraite;

• Een maand na de retraite een extra gesprek via Skype of telefoon van 30 a 45 minuten.

Niet inbegrepen zijn:

• De vlucht;

• Reis- en annuleringsverzekering;

• Persoonlijke uitgaven, extra reiskosten, (etentje tijdens) uitstapjes.

De investering voor deze week is:

€ 3997,- (zakelijk) 0p een éénpersoonskamer.

€ 2997,- (particulieren) op een éénpersoonskamer (in sommige gevallen is het mogelijk een kamer te delen, vraag even naar de mogelijkheden en kosten).

Een antwoord op SOLK

Nog geen datum bekend. Een herhaling van de avond van 3 juli.

Assen of Groningen.

Herken je dit?

 • Zo nu en dan ervaar je een “heartsink” bij patiënten met SOLK of andere moeilijk objectiveerbare klachten.
 • Geregeld voel je je na een consult machteloos, geïrriteerd en heb je het idee dat je tekort schiet.
 • Je gunt het  jouw patiënt zo om vertrouwen te hebben in een behandeling of in het effect van betere zelfzorg en je merkt dat je woorden niet aankomen.
 • Je ervaart strijd tussen jou en je patiënt.
 • Je bent geneigd wel eens recepten uit te schrijven die een patiënt niet echt nodig heeft.
 • Je zou meer willen kunnen doen voor mensen voor wie medisch niets te doen is.

Wat zou je op die momenten kunnen doen?
Zodat je weer meer plezier, voldoening en energie krijgt van je werk?
Patiënten zich ook beter begrepen en gehoord voelen?

De bijscholingsavond

Op deze avond en ook op de vervolgavond (die ook los te volgen is) reiken we jou vanuit onze diverse expertise tools aan om direct de volgende dag in te kunnen zetten in de spreekkamer.

Programma

Vivian van Vliet, huisarts en ervaren ontwikkelaar bijscholingen, zal de avond inleiden en voorzitten.
Dr. Ans Tiessen verzorgt een korte wetenschappelijke presentatie over effecten van mindfulness bij SOLK en effecten van mindfulness en compassie bij artsen.
Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach zal je praktisch toepasbare oefeningen geven.

Er is na afloop gelegenheid tot vragenstellen.

Je krijgt verder:

 • een korte opdracht waar we op de tweede avond op terugkomen. Ook als je de tweede avond niet komt, zal deze oefening je helpen meer inzicht te geven in wat je kunt doen op lastige momenten in de spreekkamer.
 • een literatuurlijst.
 • geluidsbestanden met oefeningen voor jezelf of om te delen met patiënten.

Deelnameprijs voor één avond: € 65,– voor 2 avonden  € 110,–.

Aanmelden kan zodra de datum gekend is.

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op: 06 505115 78.

Accreditatie voor 2 punten per avond is toegekend.

Gezonde dokter
Datum nog niet bekend van 19.30 tot 22.00 uur.
Herhaling van programma van 10 juli 2018

Veel artsen zijn moe.
We ervaren meer stress door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van ons takenpakket en hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt op de loer. Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.

Hoe blijf je bevlogen en voorkom je burn-out?

De bijscholingsavond

Deze avond kun je los volgen of als vervolg op de avond over SOLK.

Programma

Margreet Teelken, huisarts, zal vanuit haar ervaring met mindfulness en compassie vertellen over toepassingen voor meer momenten van zelfzorg en rust temidden van de levendigheid en hectiek in je werk.

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach zal je praktisch toepasbare oefeningen geven en je laten ervaren hoe het werkt.

Er is na afloop gelegenheid tot vragenstellen.

Na afloop krijg je oefeningen mee als MP3 bestand en schriftelijke informatie.

Wie zijn wij

Margreet Teelken, huisarts, leefstijlhuisarts Arts en Voeding


Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en, vanuit hun hart, zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat door ik dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen ik veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster wat er zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was maar die je door de drukte niet kon vinden.

Vivian van Vliet, huisarts, projectmedewerker onderwijs, ELANN.

‘Je ben zowel de weg als degene die hem bewandelt’
Khalil Gibran

Mindfulness, compassie en geweldloze communicatie helpen mij als wandelaar, om deze weg te zien.
Ik voel meer, fijne en vaak ook niet fijne sensatie‘s. Ik zie meer; mooie en ook pijnlijke dingen, vooral in mezelf. En ik voel steeds vaker dat ik ’oké’ ben, met alles wat ik ervaar en doe.
Daar ontstaat ruimte waarin ik groei als moeder, partner, familielid, vriendin, dokter en collega.
Ik gun dit een ander ook.

Dr. Ans Tiessen, huisarts, docent/ coach Rijksuniversiteit Groningen.

Mindfulnesstraining heeft mij geholpen tijdens het werken de momenten beter te herkennen waarop de drukte de overhand krijgt of waarop contact niet optimaal verloopt; momenten die veel energie kosten.

(H)erkennen in plaats van stug doorgaan helpt al. Daardoor kan ik ook beter onderscheiden wat me op zulke momenten zou kunnen helpen en blijkt er soms meer mogelijk dan ik eerst had aangenomen. Zo kan ik zoveel mogelijk dokteren op een manier die bij mij past: waar ik achter sta, waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg!

Sietske de Haan, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn het van onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf sluiten en met het leven.

Sinds 2005 begeleid ik als mindfulnesstrainer en coach met veel plezier mensen die effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven.

Ik trainde in mijn mindfulnesscentrum in Groningen meer dan 1300 deelnemers waaronder veel artsen. Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach, was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een groot deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef.

Mede vanuit mijn ervaringsdeskundigheid met chronisch ziek zijn ontwikkelde ik het programma Gezond Ziek Zijn, voor mensen die zo gezond en gelukkig mogelijk willen leven, ondanks ingrijpende gezondheidsklachten.

FAQ (Frequently Asked Questions):

 1. Is mindfulnes zweverig?

Nee integendeel, het kan juist helpen om je bewust te zijn wat er op dat moment gaande is, dus om met beide benen op de grond te blijven staan.

 1. Moet je ergens in geloven?

Nee, bij voorkeur niet. In die zin is het niet “alternatief”. Het leert je heel precies, met open blik en zonder oordeel naar de realiteit te kijken. Je herkent het verschil tussen een waarneming en een oordeel of idee erover.