Hoe gaat het met jouw gevoel van ontspanning en levensgemak?

Neem je genoeg tijd voor effectieve pauzes om te kunnen blijven doen wat je moet doen?

Lukt het om te blijven luisteren naar jezelf? Vooral naar je wijze zelf?

In mijn coachingssessies, zelfs de telefonische, merken mensen altijd dat als we een meditatie van drie minuten doen, hoeveel inzicht, rust en helderheid dat meteen geeft. Dat ze even weer in de realiteit aankomen in plaats van reactief voortgedreven of geblokkeerd te zijn.
Ze merken dat zo’n korte pauze ook even krachtig momentje van herstel en reset is.

Deze pauzes zijn van onschatbare waarde om in balans te blijven.

Ze helpen je op ervaren hoe belangrijk het is om net zoveel te herstellen als dat je in actie bent. Je kunt niet uitgeven wat je niet spaart en opbouwt.

Ik hoor regelmatig van mensen dat als ze hun stille pauzemomentjes serieus nemen, ze besluiten wat dingen uit hun agenda te schrappen en te kiezen voor meer genieten, rusten, opbouwen. Plotseling is er het besef en de opluchting dat niet alles belangrijk is, wat hun gestresste hoofd en denken je wel kan doen geloven.

Bedrijfsarts Willem van Rhenen schreef in het NRC van 17 december 2018. : “We werken niet te veel, we laden te weinig op.” en „We negeren de vraag: wat gééft energie?”

Suzan Kuijsten en Carolien Hamming scheven in hun boek ’Gek op stress’ dat in januari verscheen:  “Niet de stress zelf, maar het gebrek aan herstel is een probleem.
Zelf merk ik dat een avond volledig offline met een inspirerend boek bij de kachel me echt oplaadt. Ook meditatie, een wandeling in stilte door het bos of in Spanje langs het strand geeft me energie.

Dus hoe herstel jij? Waar krijg jij energie van? 
Hoe zorg jij dat je je batterij elke dag of elke week echt weer oplaadt? Dat je “saldo” positief blijft of misschien wel groeit, zodat je onverwachte “uitgaven” kunt opvangen.

Mocht je mijn 3 minuten adempauze nog niet kennen, die beluister je hieronder.

.

Een aantal andere tips:

  • Mocht je een dag grotendeels in stilte willen zijn, plan eens een dag met jezelf in het bos, en zet je mobiele data of zelfs je telefoon uit.
  • Plan al verder vooruit de afspraken met jezelf en dierbaren om te genieten, te rusten, lummelen en niets te doen en respecteer die net zo als je werkafspraken.
  • Bouw een discipline op van dagelijks mediteren, schrijven, yoga of qigong als je dit nog niet doet. Het is echt goud waard! Al doe je het maar 10 minuten per dag. Maar doe het dagelijks.
  • Echt kracht: neem eens 20 minuten en blijf schrijven over de vraag: waar krijg ik energie van en waar wil ik echt meer tijd voor maken. Vaak komen er na wat langer doorschrijven weer extra mooie ideeën.

Succes!

En ik hoor graag van je als je zelf aanvullingen hebt op dit rijtje.

Liefs,

Sietske

ps.

Zo nu en dan geef ik een stiltedag als ik in Nederland ben.
In Groningen en in het westen van het land.
Op 24 augustus is er weer een dag in Groningen. Verder ben je altijd welkom voor individuele coaching via Skype/Zoom en uiteraard in de retraites in Spanje.
Kijk voor meer details in mijn agenda.

(Vanaf maart zijn mijn activiteiten deels ook online te volgen, wil je daar meer van weten, stuur me dan even een berichtje).