Slaap

Wist je dat voldoende en diep genoeg slapen een super krachtige manier is om aan je gezondheid te werken?

Gemiddeld slapen we steeds minder, 1 op de 7 mensen heeft tegenwoordig slaapproblemen.  Minder dan zeven uur slapen kan al een flinke impact op je gezondheid hebben. Je hormonen en immuunsysteem kunnen ontregeld raken en je hebt een grotere kans op onder andere overgewicht, diabetes en depressie. Verder ben je meestal gewoon minder helder of stabiel en als je werkt, minder productief als je niet genoeg slaapt.

Je kunt dus veel voor jezelf doen als je je slaap serieus neemt. Je gaat meer aan je dagen hebben en het is de meest eenvoudige manier om veel voor je gezondheid te doen.

Hieronder enkele tips, omdat beter slapen niet voor iedereen vanzelf gaat:

  • Ga op tijd naar bed, uiterlijk 23.00 uur en het liefst op een vast tijdstip. Lichaam en geest herstellen het beste als je tussen middernacht en vier uur in de ochtend in een hele diepe slaap bent.
  • Vermijd veel licht op je ogen tijdens de laatste paar uur voor je gaat slapen. Geen beeldschermen of smartphones dus in de laatste uren voor je gaat slapen. Als je gevoelig bent voor straling, leg dan zeker geen telefoon naast je bed.
  • Kom tot rust met een boek of een e-reader (zonder extra verlichting).
  • Zorg dat je slaapkamer donker is in verband met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Slaap met een raampje open!
  • Eet niet te laat en niet te zwaar; bij voorkeur in de avond geen tot weinig koolhydraten. Rust in je vertering en een goede voeding ondersteunen ook je slaap. Neem ook het liefst na de lunch geen cafeïne meer uit koffie, groene of zwarte thee of chocola. Een smaakversterker als glutamaat kan ook je slaap verstoren.
  • Doe in de avond geen dingen meer waar je heel wakker van wordt en probeer tot rust te komen. Meditatie of yoga zorgen voor ontspanning van je lichaam. Luisteren naar prettige (sfeer)muziek kan ook rustgevend zijn.
    Veel van mijn cursisten gaan na een aantal weken oefenen met de bodyscan-meditatie en de yoga opmerkelijk beter slapen. Download hier de hele serie.
  • Laat de dag eens door je gedachten gaan en bedenk eens waar je dankbaar voor bent en blijf daar even bij en kijk wat het met je doet.
  • Tot slot, heb je ’s nachts last van krampen in je voeten of kuiten? Dan is de kans groot dat je een magnesiumtekort hebt en probeer dit aan te vullen met een magnesiumsupplement.

Het zijn allemaal kleine dingen die je in acht kunt nemen, maar ze kunnen wel het verschil maken in je gezondheid. Slaap lekker vanavond!

Sietske

ps Hieronder vind je een meditatie die mensen graag doen en als je intensiever aan de slag wilt met minder stress, meer rust, bezieling en een betere gezondheid, kun je nog mee met een van de onderstaande retraites: