Wetenschappelijk onderzoek

Sinds 30 jaar wordt er vooral in de Verenigde Staten en Europa wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness Based Stress Reduction bij mensen met onder andere pijn, angst, psoriasis, hartklachten, depressie en kanker.

Gedegen onderzoek is belangrijk om het effect van mindfulness en haar effecten op lichaam en geest, gezondheid en welbevinden beter te begrijpen.

De afgelopen dertig jaar van onderzoek heeft onder andere aangetoond:

•een significante afname van uiteenlopende lichamelijke en psychologische klachten;
•een positieve verandering in de leefstijl;
•dat deelnemers zich beter kunnen ontspannen;
•een positiever zelfbeeld en beeld van de omgeving;
•een duidelijke verbetering in de kwaliteit van leven;
•positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren.

Mindfulnessbeoefening is niet probleem- of klachtgericht en blijkt ook bij gezonde mensen veel positieve effecten te hebben.

In Nederland wordt onderzoek gedaan door het mindfulnesscentrum van het Radboud, zij onderzoeken ook de effecten naar verwante trainingen als MBCT en Compassietraining. Hier kunt u meer lezen.

Ook de universiteit van Bangor doet veel aan onderzoek naar de effecten van MBSR.

En uiteraard, het Center for Mindfulness in Massachusetts doet al meer dan dertig jaar onderzoek,  en dat is waar het allemaal begon met Jon Kabat-Zinn, die de deze prachtige training ontwikkelde.

Ook de website van Greg Shanks vind je ook overzichtelijke informatie over research: http://www.missoulamindfulcounseling.com/clinical-research-on-mbsr.html

Voor een actueel overzicht van mindfulness research kun je de website van bezoeken van de American Mindfulness Research Association.
https://goamra.org